Texelse tenten in Winschoten

De 10 x 10 km estafette tijdens de RUN kent veel trouwe teams uit de regio maar ook van daarbuiten. Een mooi voorbeeld is het team ‘De Zestig van Texel’, dat nu al voor het 9e achtereenvolgende jaar de tenten op gaat zetten op camping De Burcht aan de Bovenburen. Het team bestaat uit leden van Atletiekvereniging Texel, en die club is zelf ook organisator van een ultraloop gecombineerd met een estafette: De Zestig van Texel. Die gaat over een prachtig parcours van 60 km rond het eiland, en wordt om de twee jaar op Tweede Paasdag gehouden. Het idee voor de loop kwam van de bekende ultraloper/schrijver Jan Knippenberg, die als geschiedenisleraar werkte en woonde op Texel. Martien Baars, een van de drijvende krachten in de Texelse organisatie: “Het werd de 7e ultraloop in Nederland in een toen nog lege periode op de kalender. De premiere was op 1 april 1991, dus de ultraloop op Texel is 15 jaar jonger dan de RUN. Samen met ‘Knip’ ben ik 12 september 1992 op bezoek gegaan bij de RUN, om in de aanloop naar onze tweede editie van 1993 eens te zien hoe een echte ultrawedstrijd in elkaar zat. Jan was in de allereerste RUN over één grote ronde van 100 km van 1976 3e geworden in een tijd onder de 7 uur, meteen zijn beste 100 ooit, en wilde de nieuwe RUN-opzet sinds 1991 met de ronde van 10 km graag bekijken. Het was voor ons een geweldige belevenis, met die prachtige overwinning van Jean-Paul Praet in 6.16.41 in een uitzinnige hal. En daarna hebben Jan en ik nog stiekem in het donker twee rondjes het nieuwe parcours verkend. Gelukkig bleef hij me onderweg de oren van het hoofd kletsen en kon ik hem net bijhouden.” Sindsdien poogde Baars andere AVT-leden warm te maken om met een estafetteploeg in Winschoten mee te doen. Pas in 1997 lukte dat, maar vanaf toen kwamen de Texelaars dan ook elk jaar terug naar de RUN. Knippenberg zelf is helaas nooit meer van de partij geweest want hij overleed november 1995 aan kanker. Baars: ‘Dit jaar wordt zijn 10e sterfdag, en Jan zou verbaasd zijn om te horen dat er nu jaarlijks 25 ultralopen op de Nederlandse kalender prijken. Maar het zou hem ook goed doen om te weten dat de top-4 bestaat uit Winschoten 100 km, Apeldoorn 24 uur, Stein 6 uur en zijn eigen Zestig van Texel’.

De eerste jaren had het team De Zestig van Texel soms moeite om voldoende lopers te vinden. De beste teamprestatie van 7.30.25 dateert van 1998, toen de hulp werd ingeroepen van gastlopers Wim-Bart Knol en wijlen Guus Smit, bekende strandlopers in de ultrawereld, om het tiental te completeren. Coby Bakelaar, coach vanaf de eerste keer: ‘Die liepen hun rondjes in 36 of 37 minuten vandaar die record-eindtijd. Inmiddels zijn de trouwe, reguliere teamleden wat jaren ouder en zal het team in 2005 een uur langer nodig hebben dan dat PR.’ Het mag de pret niet drukken want het Texelse team komt vooral naar Winschoten om te lopen in een indrukwekkende ambiance met veel bekenden op en langs het parcours. Plus de onderlinge gezelligheid vooraf, tijdens en na de loop. Nu de start in 2005 drie uur vroeger is, zouden de teamleden na afloop de laatste boot (21.30) uit Den Helder naar Texel nog kunnen halen. Maar men blijft weer lekker kamperen want niemand wil die ‘nazit’ missen. Hoteliers Rob Teisman en Corrie de Jager zijn dan de belangrijkste teamleden, want deze kook-experts hebben ’s avonds de supervisie over de barbecue. Zondagochtend wordt nog een herstelloopje gedaan, en de tenten ingepakt als de dauw verdwenen is. Winschoten, bedankt en tot volgend jaar!

Het team ‘De Zestig van Texel’ bijeen voor Hotel Oranjerie Molenbos in De Cocksdorp, in het T-shirt van de editie van tweede paasdag 2005. Sinds 1999 is het hotel de hoofdsponsor van De Zestig van Texel. Als het op 10 september 2005 niet te warm loopweer is, snellen de teamleden ook in dat korenbloemblauwe T-shirt over het RUN-parcours van Winschoten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.