Hotel Molenbos

Hotel Oranjerie Molenbos en de historie van De Zestig van Texel

Tien vragen aan Corrie de Jager & Rob Teisman, hoofdsponsors van De Zestig van Texel

 

1. Jullie jeugd was in Utrecht respectievelijk Groningen. Deed je toen al aan sport?
Corrie: Ik was in Utrecht sinds mijn vijftiende lid van de AV Hermes, waar ik deel uit maakte van de dames competitieploeg. Omdat we maar een kleine vereniging waren moest ik bij competitie wedstrijden vaak uitkomen op incourante wedstrijdnummers zoals de 100 meter horden, er was dan niemand anders beschikbaar was en ik had de langste benen. Mijn voorkeur ging echter van het begin af aan uit naar de duurloop. Bij deze vereniging was ik eveneens vanaf mijn zeventiende bestuurslid, verzorgde daarnaast het wedstrijdsecretariaat, het clubblad en stond elke vrijdag achter de bar in het clubhuis.
Rob: Ik speelde in de jaren 70 ijshockey in Groningen bij GIJS. Ons gezin draaide in die jaren om die sport, ijshockey was “hot” in het Noorden. Ik werd in die tijd nog geselecteerd voor Jong Oranje. Een ernstige knieblessure dwong mij te stoppen met deze sport. Ik nam met moeite afscheid van het ijshockey, dat in die jaren bezocht werd door duizenden toeschouwers. Jaren later, toen we op Texel woonden begon ik weer voorzichtig met hardlopen.

2. Waren jullie toen op 31 augustus 1985 zelf te druk met het hotel om mee te doen?
Bij het eerste, niet officiële, rondje om het eiland waren we wel bij de voorbereiding betrokken. We hadden toen pas ons hotel en het ontbrak ons aan tijd om zelf mee te doen (er waren naast ons maar twee medewerkers in dienst). Momenteel werken we met 15 mensen in het hotel en daardoor kunnen we wat makkelijker tijd inplannen om zelf aan de Zestig deel te nemen. De laatste jaren zijn we zelfs bij de start van de 120 ’s ochtends in alle vroegte. Dan dragen we ook meteen de hele partij lunchpakketten aan de organisatie over, om te verdelen over vrijwilligers etc.

3. Bij de edities van De Zestig t/m 1999 vormden Cees de Jager en Mel Rijsdijk met jullie samen het estafetteteam’ De Jager’. Cees en Mel zijn inmiddels beiden ver in 80, lopen ze nog steeds?
We vormen nu samen met zus Els de Jager en haar man Ben Bakker het “Team de Jager”. Voorheen deden we dat met onze vader Kees en zijn loopmaatje uit Utrecht, Mel Rijsdijk. Beiden zijn nu 85 jaar, maar nog steeds on the run. De laatste jaren verzorgt Kees samen met Doetie (onze moeder) de verzorging van ons team tijdens onze ronde om het eiland.

4. Hermes komt nog elk jaar naar Hotel Molenbos, toch?
Hermes de oude atletiekvereniging van Corrie uit Utrecht (heet momenteel U-Track), komt nog elk jaar met een groep van de ontspanningsploeg voor een gezellig, sportief weekeinde naar Texel. Op zaterdagmiddag organiseren wij dan de “Molenbosloop” bij het hotel. Een gezamenlijke recreatieloop van Utrechtse en Texelse atleten.

5. De Molenbos doelgroep bestaat uit natuurliefhebbers en rustzoekers, niet persé sporters. Maar toch, wie is de sporter die je het meest als gast is bijgebleven?
Guus Smit zonder twijfel. Guus won het dubbele rondje in 2001. Sindsdien zijn we bevriend geraakt. Een korte maar mooie vriendschap met een aimabel mens. Guus liep om te ontdekken en om in contact te raken met andere mensen en culturen. Van overal uit de wereld stuurde hij een kaartje, wanneer hij ergens was om mee te doen aan een of andere extreme loop. Tussendoor kwam hij dan bij ons op Texel uitrusten. Hij liep dan nog dagelijks duurloopjes van een dertigtal kilometers. Guus is helaas in 2002 op het eiland La Réunion dodelijk verongelukt tijdens de Grand Raid, een loop over ruim 120 kilometer met grote hoogteverschillen. Door pech gleed hij uit en is daardoor in een ravijn gevallen. Na zijn dood kregen we nog het gebruikelijke kaartje: “Hallo Molenbossers, een heerlijk eilandje. Op de achttiende een stukje lopen, 125 kilometer met ruim 8000 meter stijgen en dalen! Groetjes Guus”. Iemand als Guus Smit blijf je missen.

6. Jullie helpen met de organisatie van het NK tijdrijden hier op Texel. Is er verschil tussen de AV Texel en de Wielervereniging Texel?
We sponsoren ook het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden (40 kilometer) voor vrije renners, dat ieder jaar op Texel georganiseerd wordt. Rob is lid van het organiserende comité. Naast het hardlopen fietsen we ook wekelijks enkele rondjes op onze racefiets, en Rob neemt regelmatig deel aan Triatlons. Van de Texelse Triathlon zijn we sponsor. De wielervereniging en de atletiekvereniging hier op Texel hebben veel raakvlakken en zijn elkaar ook vaak behulpzaam bij het organiseren van de diverse evenementen. Zoals bij voorbeeld de fietsers die de 120 kilometer lopers begeleiden. We dragen beide verenigingen een warm hart toe!

7. Er wordt altijd geklaagd over de jeugd van tegenwoordig maar hoe zit dat met de leerlingen van OSG De Hogeberg die bij jullie stage lopen in de bediening en de keuken?
Bij ons in het bedrijf zijn elk jaar 1 of 2 jongeren in dienst, die bij ons hun horeca opleiding volgen. Zij werken dan 4 dagen en gaan 1 dag naar school. Over het algemeen zijn het heel enthousiaste jonge mensen, die bewust voor de horeca hebben gekozen. Tijdens hun jaar bij ons proberen we ze vaak te animeren tot het beoefenen van sport, vaak lukt dat ook. We geven ze bijvoorbeeld een racefiets van ons in bruikleen voor het woon- werkverkeer. Bovendien fietsen tussen de werkzaamheden door gezamenlijk een rondje om het eiland en we nemen samen deel aan de jaarlijkse bedrijvenestafette (4 x 800 meter) van de AV Texel, waarvan Corrie één van de organisatoren is.

8. Wat is jullie favoriete sportbestemming met vakantie?
Na het seizoen gaan we al jaren met vakantie naar Lanzarote, een vulkanisch eiland in de Canarische Archipel. We huren daar een bungalow in het noorden van het eiland, waar het nog rustig en niet toeristisch is. Een heerlijk eiland waar we veel wandelen, fietsen, zwemmen en natuurlijk lopen. In de periode dat wij daar zijn, organiseert men daar altijd een Marathon en een halve Marathon. Aan die halve doen we altijd mee. Ze noemen deze wedstrijd “Festival del Marathon”. Het is een perfecte organisatie, met recht een waar feest om daar aan deel te nemen.

9. Waarom sponsoren jullie de Zestig van Texel en andere sportevenementen op Texel?
Natuurlijk in de eerste plaats vanuit sportieve interesse en ambitie. Op het moment dat we benaderd werden voor de sponsoring stak de organisatie financieel wankel in elkaar. Dat had weinig gevolg voor het sportieve gedeelte van het evenement, maar was wel merkbaar in de verzorging en de uitstraling van de Zestig. Ons bedrijf koestert haar gasten en verzorgt een heerlijk verblijf op het eiland. Die formule wilden we graag aan de Zestig van Texel koppelen. Onze zorg voor de Zestig ligt dus in hoofdzaak in de presentatie en de uitstraling van het evenement in relatie met de rust, ruimte en de natuur van Texel. We willen helpen om van die combinatie een belevenis te maken, dus spelen we graag een beetje de Texelse gastheer van de Zestig. Praktisch ervaar je dat als deelnemer en vrijwilliger bijvoorbeeld door de T-shirts, het drukwerk, website etc.

10. Hebben jullie nog zoiets als een boodschap voor de lopers op Tweede Paasdag?
Geniet van Texel en geniet van het lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.