Voorwoord Martien Baars

Voorwoord

door Martien Baars, Texel 1 mei 2010. 

(Trainen voor De Zestig Gerrit van Rotterdam)

Gerrit van Rotterdam was een bekend ultraloper in de periode 1993 – 1998. Hoogtepunten uit die relatief korte actieve ultraperiode vormen de Ronde van de Haarlemmermeer, De Zestig van Texel en de Run in Winschoten. Hij debuteerde in 1993 als ultraloper in de Ronde van de Haarlemmermeer, waarin de lopers gegeseld werden door slagregens en windkracht 10 maar waar hij als winnaar over de streep kwam. Op 17 april 1995 zat hij in de kopgroep bij De Zestig van Texel en wist tot zijn eigen verbazing tweevoudig winnaar Aad Butter, de snelle Duitser Thomas Lang en de Belg Jan Vandendriessche te verslaan. Gerrit’s eindtijd toen van 3.57.16 is nog steeds het parcoursrecord van de 60 km op Texel. Tijdens de RUN 1995 in Winschoten schaarde Gerrit zich bij het selecte gezelschap Nederlandse lopers dat de 100 km binnen de 7 uur wist te lopen: 6.57.40. In de RUN 1996 verbeterde hij zich tot 6.53.39 en verdiende daarmee een podiumplaats (3e). Op het EK op 19/20 juni 1998 tijdens de 100 km van de Nacht van Vlaanderen (Torhout) sloeg het noodlot toe. In het donker struikelde Gerrit over een bermpaaltje en moest gewond aan het been uitstappen.

Hoewel Gerrit lange tijd hoop had dat de blessure geheel zou herstellen en hij zijn oude loopniveau terug kon krijgen, bleek dat in de praktijk zwaar tegen te vallen en uiteindelijk niet realistisch. Uit pure liefde voor de loopsport stopte hij toen zijn energie in het volgen van trainerscursussen verzorgd door de K.N.A.U.. Zijn scriptie voor de opleiding ‘Trainer loopgroepen’ ging over ultralopen. Aansluitend volgde hij nog de opleidingen Trainer-Coach B en de Specialisatie Wegatletiek. Zijn trainersloopbaan begon bij AV Clytoneus (1997-2001). Voorjaar 2001 werd Gerrit van Rotterdam de nieuwe KNAU Bondscoach Ultralange Afstand en in die functie heeft Gerrit 4 jaar lang de Nederlandse top onder de ultralopers voorbereid en begeleid op deelname aan de internationale kampioenschappen op de 100 km en de 24 uur. Vanaf 2005 begeleidt hij individuele atleten.

Eind 2009 werd Gerrit van Rotterdam gepolst of hij trainingsschema’s wilde maken voor de 60 km van De Zestig van Texel. In het standaardwerk ‘Ultramarathon. De uitdaging van de 21ste eeuw.’ van Han Frenken & Anton Smeets (2000; in 2009 als herdruk verschenen bij uitgeverij Hardlopende Zaken) zijn wel schema’s te vinden voor de 6 uur en voor de 100 km, maar een schema specifiek voor de 60 km ontbrak daar (en elders). De organisatie van De Zestig van Texel prijst zich gelukkig met de positieve respons van Gerrit, temeer omdat het epistel wat hij schreef nog nuttiger is dan alleen een paar schema’s. Het is een handleiding geworden hoe de loper zelf zijn of haar schema kan maken, toegespitst op de persoonlijke omstandigheden en ambities. Veel dank daarvoor! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.