Voorlopig heb ik genoeg zand gezien

Voorlopig heb ik genoeg zand gezien

Helderse Courant, Sport, maandag 22 oktober 2001

Belg Beckers legt ultraloop op Texel binnen tien uur af

Van onze verslaggever EDO KOOIMAN

TEXEL – “Voor mij voorlopig geen strandvakantie meer. Ik heb genoeg zand gezien.” De 39-jarige Belg Paul Beckers had aan de finish van de ultraloop over 120 kilometer, twee keer om Texel, nog genoeg praatjes. De kleine atleet uit Oostmalle won de hardloopwedstrijd net binnen de tien uur. De Zestig van Texel werd een prooi voor Purmerender Veron Lust, die Edward de Ruiter uit Groningen net voor bleef.

Voor Beckers is het ultralopen een vorm van leven. Want in zijn elfjarige carrière heeft hij inmiddels 350 wedstrijden boven de 100 kilometer gelopen. “Ik ben wel iets gewend, hè.” En hij heeft er voorlopig nog geen genoeg van. Dit jaar won hij de 24-uursloop in Apeldoorn en werd Europees kampioen. Toen liep hij 260 kilometer en eindigde slechts één kilometer voor een Duitser.

Texel vond hij ook enorm zwaar. “Toch veel pijn in de benen. Vooral dat strand, verschrikkelijk veel mul zand. Het leek wel drijfzand. Maar morgen is alles vergeten en kunnen we genieten van de overwinning.”

Beginnersfout

Beckers liep ogenschijnlijk soepel en verslapte geen moment. Al na zeventien kilometer koos hij samen met Guus Smit het hazenpad. De 37-jarige Hagenaar moest echter na zeventig kilometer noodgedwongen opgeven. “Het laatste uur voor het keerpunt heb ik te weinig gedronken. Een beginnersfout die ik moest bekopen.” Smit, winnaar in 1999, lag toen tweede achter Beckers. “Bij de strandovergang Jan Aijeslag stonden mijn ouders met een auto. Dan is het aanlokkelijk om in te stappen.”

Beckers had veel bewondering voor Smit. “We hebben evenveel talent, alleen moet hij zijn eigen tempo lopen. Hij moet zich niet gek laten maken.” Smit moest in het begin een sanitaire stop maken, waarna Beckers de Hagenaar niet meer heeft gezien. “Ik heb mijn eigen wedstrijd gelopen. Van de overwinning ben ik nooit zeker geweest. Wim Epskamp is ook een beul en die liep achter mij. Wij zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Maar ik ben blij dat ik deze wedstrijd op mijn naam heb geschreven. Dat doen alleen de toppers, en daar hoor ik nu ook bij.”

De 47-jarige Epskamp uit Hoofddorp, de man achter de winnar, vond vooral het strand ‘verschrikkelijk’. “Ik wilde me op het strand niet forceren, anders kon ik bij De Koog na ongeveer 85 kilometer wel uitstappen. Ik heb bewust rustig aangedaan om aan het eind weer het tempo op te pakken. De laatste dertig kilometer langs de dijk probeerde ik in mijn ritme te komen. En dat ging goed.”

Volgens Epskamp is de Belg regelmatig een maatje te groot voor hem. “Ik weet dat hij boven de honderd een klasse apart is, dat heeft hij nu ook bewezen. Maar ik gun het hem, die gek.” Wim Epskamp finishte twaalf minuten na de winnaar.

Zestig kilometer

De loop over zestig kilometer was een duel tussen Lust en De Ruiter. Beide lopers, de nummer twee van 1999 en de winnaar van 1997, namen na het startsignaal de koppositie. Het gat achter hen was onoverbrugbaar.

De strijd werd in de laatste twee kilometer beslist. De Ruiter kon de demarrage van Lust bij Oudeschild niet beantwoorden. “Het wilde gewoon niet”, hijgde hij na afloop. “De laatste twee kilometer kreeg ik kramp. Ik kon niet meer aanzetten en wilde me niet forceren. Hij heeft met recht gewonnen.”

Texelaar voorin zonder ervaring

Texel – Ondanks het feit dat hij nog nooit een marathon heeft gelopen, heeft de 31-jarige Erik van der Velden uit Den Burg een uitstekende prestatie geleverd. De Texelaar eindigde gisteren in de Zestig van Texel knap als tiende. In het begin van de race lag de lange hardloper op een gedeelde vijfde positie. Maar onderweg moest hij noodgedwongen schoeisel verwisselen. “Bij De Koog ging ik door mijn schoenen heen, waarna ik deze in De Nederlanden moest verwisselen. Even later kreeg ik kramp in mijn zij, toen moest ik het ook even rustig aan doen” aldus Van der Velde.

Van der Velden verspeelde veel plekken, maar vocht zich in het laatste deel weer sterk terug. “In De Cocksdorp heb ik opnieuw andere schoenen en een andere broek aangetrokken. Daarmee heb ik het gehaald.” De Texelaar heeft dit jaar pas duizend kilometer in de benen. “Dit is uniek voor mij. Het is zwaar, omdat ik als steward vlieg. En ik heb twee kinderen thuis. Er is dus weinig tijd om te trainen.”

Texels duo loopt ruim zestien uur

Texel – Ze waren in het donker gestart en ze finishten ook in het donker. Het Texelse duo bestaande uit André Schoo en Mariska Koenders deed iets langer dan zestien uur over de ultraloop over 120 kilometer. Schoo zag zondagavond na aankomst nog zo’n avontuur wel zitten: “Maar dan moet ik wel iets vaker hebben getraind. De omstandigheden zaten ook niet mee. Twee keer hoog water, dan loop je het net mis. Maar ik heb vandaag weer een hele hoop geleerd.”

Voor Koenders was gisteren de laatste keer. “Dit doe ik nooit meer”, zei ze naderhand. “Ik heb overwogen om halverwege uit te stappen. Het voelde ook absoluut niet goed. Mijn man Ronno stond met de auto langs de kant. Ik hoopte dat hij nog zei dat ik in kon stappen. Maar niets hoor.” Koenders vond het erg zwaar: “Je loopt stukje voor stukje. Als je gaat denken hoeveel je nog moet, dan wordt het moeilijk. Ik zal blij zijn als ik straks in mijn bed lig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.