Lopen op Texel voor een koopje

Texel is dit jaar ongekend populair onder Nederlandse vakantiegangers die er voor kiezen om deze keer in eigen land te blijven. Door de omboekingen van dit voorjaar en de recente versoepelingen in de corona-maatregelen zijn veel accommodaties al voor maanden volgeboekt.

Wat betreft wedstrijdjes hebben de hardlopers onder de zomergasten vooralsnog pech: de wekelijkse loopjes op het strand en in duin en bos blijven afgelast. En ook de vermaarde Texel Halve Marathon met start vanaf de veerboot gaat eind september niet door. Toch hoef je als hardloper niet thuis te blijven: Texel heeft de beste bootverbinding van de Waddeneilanden en het is heel eenvoudig om een dag op Texel te komen lopen.

Atletiekvereniging Texel heeft een tiental routes op afstandmeten.nl ingevoerd om de ‘overkantse’ hardloper bij een eendaags bezoek te voorzien van een mooie trainingsronde op het eiland. De lengtes variëren van 8 tot 60 km en de routes gaan door of langs prachtige natuurgebieden. Texel is groot en op de beschreven routes ben je op veel plaatsen bijna helemaal alleen. Echt voor de liefhebber van landschapslopen of trails, die het wedstrijdelement niet belangrijk vindt en zich graag laat inspireren door een nieuwe omgeving. De routes zijn dan ook voor enkelingen of duo’s of trio’s bedoeld. Het is handig om een begeleider op de fiets te hebben, die proviand en bagage kan vervoeren. Vanwege het ontbreken van voorzieningen, is het namelijk ook een vrij spartaanse onderneming. Op de meeste routes kom je niet langs benzinepompen of winkels en er zijn natuurlijk geen verzorgingsposten en geen kleedkamers met douches.

Alle routes beginnen op de veerhaven van Texel en de helft eindigt daar ook, de andere helft eindigt in Den Burg waar men de bus kan nemen terug naar de boot. Na invoer van de gps-coördinaten van een route in het hardloophorloge, is verdwalen uitgesloten. Bekende lopen als de 21,1 km en de 10 km van de Texel Halve Marathon zitten bij de routes, maar ook nieuwe routes met namen als De Acht, De Negen, De Elf, De Dertien, De Zestien en De Dertig van Texel. De boot uit Den Helder gaat elk uur (om half) en kost voor voetgangers maar € 2,50 retour. Zie routes en verdere aanwijzingen en adviezen hier onder dit artikel. Als lekkermakertje hier een fotoserie van De Zestien van Texel, als visuele ondersteuning van een aantal cruciale punten op deze prachtige route. Ook na de corona-tijd blijven de routes onveranderd bruikbaar, ook voor wandelaars. We verbazen ons bij Atletiekvereniging Texel altijd over het aantal lopers dat nog nooit op Texel is geweest.  Wie weet prikkelen deze routes om een keer te komen kijken?

 Trainen vanaf de veerhaven Texel: gps-routes van 8 tot 60 kilometer

Voor elke hardloper die behoefte heeft aan een nieuwe trainingsronde: kom naar Den Helder en neem (lopend) de boot naar Texel! Een voetgangerskaartje (altijd retour) kost maar € 2,50. De eerste boot uit Den Helder vertrekt al om 06:30 en de laatste boot terug naar Den Helder gaat om 21:00 (zie hieronder voor de dienstregeling).

 In dit overzicht worden een aantal gps-routes gepresenteerd die beginnen op de veerhaven op de zuidpunt van Texel en langs heel mooie plekken op het grootste Waddeneiland voeren. Kies een dag met een goede weersverwachting (weinig wind en regen) en zorg voor voldoende eigen drinken en eten. De routes komen niet langs supermarkten of benzinestations dus je bent op jezelf of een meefietsende partner aangewezen. De twee kortste routes hebben geen strand in het parcours maar bij de andere routes moet een eventuele meefietser zich goed oriënteren hoe die de stukken strand kan afsnijden/omrijden. Een viertal routes eindigen niet bij de veerhaven maar in Den Burg. Met de bus kan je dan terug naar de veerhaven, zie onderaan voor details.

Buiten het broedseizoen (1 maart – 1 augustus) kunnen sommige routes aangepast en ingekort worden. En de routes zijn natuurlijk ook door wandelaars te gebruiken!   

Routes vanaf de veerhaven terug naar de veerhaven (8 km, 9 km, 11 km, 13 km, 16 km, 30 km).

Zowel met de klok mee als tegen de klok in te lopen.

De Negen van Texel: krap 9 km, vanaf de veerhaven een rondje tegen de klok terug naar de veerhaven. Bij stevige westenwind kan je de route het best omgekeerd met de klok mee lopen.   Klik hier voor de Negen van Texel

Buiten het broedseizoen kan de route nog mooier want dan kan je over de oude dijk van de Grie: Klik hier voor De Acht van Texel

De Dertien van Texel: rond de Mokbaai plus een klein rondje Hors  Klik hier voor deze route

De Zestien van Texel: ongeveer16 km

Deze route heeft van alles in zich, polder, bosrand, duin, strand, Hors en Mokbaai: Klik hier voor De Zestien

De route kan natuurlijk ook met de klok mee worden gelopen. Van deze aanrader is een fotoserie op facebook DeZestigvanTexel verschenen, met beelden van cruciale punten om de oriëntatie op de route te vergemakkelijken.

Buiten het broedseizoen kan de route een stuk ingekort worden en het strand en de Hors afgesneden worden.

Klik hier voor De Elf van Texel

De Dertig van Texel: ruim 30 km.  Klik hier voor deze route

Men kan ook na 20 km stoppen In Den Burg en dan de bus nemen naar de veerhaven.

Routes vanaf de veerhaven eindigend in Den Burg (10 km, 21,1 km, 60 km)

De Tien van Texel: 10 km punt tot punt, onderdeel van de Texel Halve Marathon. Geheel verhard. Klik hier voor deze route

Texel Halve Marathon: 21,1 km punt tot punt. De hoofdafstand van de Texel Halve Marathon, met een stuk strand van paal 15 naar paal 16,5.  Klik hier voor de 21.1 km

De Zestig van Texel: het punt tot punt parcours van de tweejaarlijkse ultra- en estafetteloop.

Klik hier voor de Zestig en hier met verzorgingsposten tijdens de wedstrijd

Een alternatieve 10 km is De Tien van Texel Oost: de eerste 10 km van De Dertig van Texel tegen de klok: Klik hier voor het alternatief

Parkeren in Den Helder. Als je met de auto naar Den Helder komt, kan men parkeren achter het gebouw van de veerdienst. Als het daar vol is kan je parkeren op Willemsoord: zie

De dienstregeling van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) bestaat in principe uit een boot elk uur (op het halve uur). Zie TESO.NL ’s Morgens gaan de boten dan om 06:30, 07:30, 08:30, 09:30, 10:30 en 11:30. Op zondagochtend gaat de eerste boot pas om 07:30 en ’s winters pas om 08:30.

De boten van Texel naar Den Helder gaan op het hele uur. Dus ’s middags en ’s avonds gaan er boten om 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 en 21:00 terug naar Den Helder.

Reserveren is niet mogelijk (en niet nodig). Corona-maatregelen op de boot: mondkapje is voor de voetgangers en fietsers verplicht. Een fietskaartje kost € 2,50 (bovenop de € 2,50 van het personenkaartje).

De busverbinding Den Burg – veerhaven wordt door Connexxion uitgevoerd en vertrekt vanaf de Elemert in Den Burg op het halve uur voor de boot op het hele uur. Koop van tevoren een e-ticket (€ 3) of betaal met de OV-chipkaart. Onder de naam ‘Texelhopper’ rijden er ook kleinere Connexxion bussen over het hele eiland die men een half uur van te voren dient te reserveren.