Het onherbergzame gebied boven de marathon
Vele lopers zullen denken : de marathon is voor mij wel het uiterste’. Dan zeg ik: ‘Flauwekul’. Wat is de marathon? Een willekeurige afstand, niet eens de afstand van Marathon tot aan Athene, maar een afstand die vanwege de Olympische spelen van London en ten gerieve van het Engelse koningshuis opgerekt werd tot ruim 42 kilometer.
De lopers moesten namelijk langs het koninklijk paleis toentertijd, en die afstand hebben ze zo gelaten. Met andere woorden: volkomen willekeurig. Dan zeg ik: waarom geen 50 of 60 kilometer? Je hoeft er niet meer voor te trainen. Je kunt meer dan je denkt. Je moet je alleen anders instellen op langere afstanden en af en toe eens een langere duurloop in de training inbouwen. Echt, je hoeft nauwelijks anders te trainen dan voor een marathon.
Ga bijvoorbeeld i.p.v. de marathon van Rotterdam in april de 60 kilometer van Texel lopen. Geloof mij, dat is veel bevredigender dan tussen die vele duizenden in de grote meute op te gaan. Je begint rustiger, je stelt je mentaal anders in en het lukt. Met anders instellen bedoel ik ook dat je nu eens niet uitgaat van de eindtijd, maar van het uitlopen op zich, zonder dat je je druk hoeft te maken om de tijd. Je zult minder geforceerd lopen en je hoeft je niet te haasten. Dat bedoel ik ook met die andere instelling. Het ronden van het eiland Texel, langs strand, door duin en bos, genieten van die prachtige natuur, zonder dat dwangmatige lopen op tijd met z.g. pacers en noem maar op. Nee, alleen op jezelf teruggeworpen worden. Terug naar de basis, de oervorm.
Ik heb het hier dus niet over langere afstanden, zoals 100km of 24-uurs wedstrijden. Nee, afstanden die willekeurig wat boven de marathonafstand uitkomen, zoals 50 of 60 kilometer. Nogmaals: je kunt meer dan je denkt. Juist de stug gebouwde, de wat minder soepele loper, met groot uithoudingsvermogen en relatief minder snelheid, waar er in Nederland veel van zijn, juist die loper komt beter uit de verf als de afstand langer wordt. Als de factor snelheid van minder belang wordt en de afstand langer. Snelheid is een relatief begrip en is altijd gerelateerd aan de afstand. Wanneer komen we nu eens af van het idee, dat de marathon het einde is. Grenzen zitten in je hoofd. Wanneer stappen we nu eens over?
Bron: http://dekoerier.wordpress.com
De koerier die nergens bij hoort Weblog van Ron Teunisse