60 KM – 120 KM – 4 x 15 KM – Strand – Bos – Duin – Wad – Dijk – Dorp – Berg

Praktische informatie voor de 60 km lopers bij De Zestig van Texel 2019

Reis naar Texel

Let op: er is een omleiding in Den Helder dus reken op een kwartier extra reistijd! Dit weekend is de Burgemeester Visserbrug bij de ingang van Den Helder afgesloten vanwege onderhoud. Zie halverwege de welkomstpagina van homepagina van dezestigvantexel.nl

De 60 km wedstrijd is zodanig georganiseerd dat je (i.i.g. binnen Nederland) op één dag heen en weer naar Texel kan. De eerste boot Den Helder-Texel gaat op zondag om 07:30 en de volgende om 08:30. De overtocht duurt maar 20 minuten. Om op tijd aan de start van 10:35 te staan dien je uiterlijk de boot van 9:30 (met aankomst 09:50) te halen. Je hoeft je auto niet mee te nemen het eiland op want de start is vlak bij de veerhaven en na afloop wordt je door bussen van de organisatie terug naar de veerhaven gebracht. Wel is parkeren in Den Helder een probleem: het parkeerterrein naast de boot staat meestal helemaal vol. Sla daarom bij de stoplicht-kruising naar de boot rechtsaf en dan op de Westkade linksaf de brug over en het terrein van Willemsoord op en parkeer daar (gratis) je auto in de noordelijke hoek zo dicht mogelijk in de buurt van het Marine Museum. Langs dat museum is het dan 5 à 10 minuten lopen naar het stationsgebouw van de TESO. Probeer niet aan de kant van het KIM de ‘kortste weg’ te nemen want daar loop je vast. De fotoserie in het Word-bestand vindt je hier

Lopers die al een paar dagen eerder komen en met de auto het eiland op gaan: koop een E-ticket via TESO dan kan je via de rechter automatische poortjes het opstelterrein op, bij drukte scheelt dat soms 1 of 2 boten wachten. Op vrijdag 5/4 en op zaterdag 6/4 gaat er elk half uur een boot maar houdt rekening met enige wachttijd. De prijs van een autokaartje is 35 euro (inclusief max 9 personen en de eventuele fietsen op de trekhaak). Op de retourovertocht Texel-Den Helder hoef je het ticket niet meer te laten zien. 

Parkeren op Texel is op steeds meer plekken betaald, in de centra van de dorpen maar ook helaas bij de strandslagen (tot 20:00 ’s avonds). Bij langer verblijf, of als je dit jaar nog eens denkt terug te komen op Texel: koop van tevoren een digitaal parkeervignet op kenteken op texel.nl  (maar bv een jaarkaart kost al 30 euro).

Lopers die met het openbaar vervoer komen: naast de reguliere buslijn van de veerhaven via Den Burg naar De Koog is er ook de Texelhopper waarbij kleinere bussen vanaf de veerhaven naar meer dan honderd bestemmingen op het hele eiland rijden (mits men zich tijdig heeft aangemeld = minstens een half uur voor het verwachte vertrek). Zie www.texelhopper.nl voor dit flexibele systeem.

Er rijden TexelTours-bussen van de organisatie op de ochtend van de wedstrijddag van de Emmalaan in Den Burg (dicht bij de Stayokay) naar de startlocatie bij het NIOZ. Iedereen kan hier gebruik van maken, niet alleen de lopers die in de Stayokay slapen. Het tijdschema hangt in de Stayokay en vrijwilligers zullen zondagochtend de weg naar de bus wijzen.

Afhalen startnummers en T-shirts

Op vrijdagavond en zaterdagavond is er een voorprogramma in de Stayokay (Haffelderweg 29, 1791 AS Den Burg), zie hier op de homepagina

Het afhalen van de startnummers kan op zaterdagmiddag in de Stayokay, van 14:00 – 17:00 en op zondagmorgen vanaf 08:30 op de startlocatie bij de veerhaven. Er zit een bon aan je startnummer waarmee het T-shirt in de door jou aangegeven maat kan worden verkregen. Er zit een chip in het startnummer. Je krijgt maar één startnummer dat je op de borst dient te dragen. (Let op: er zijn aparte mannen en vrouwen shirts. Voor lopers die het shirt te klein of te groot vinden: ’s middags op het finishterrein is er een hoek in de Stayokay waar geruild kan worden middels de T-shirts die de organisatie over heeft gehouden vanwege lopers die niet op zijn komen dagen.) 

Voor lopers die in 1 dag op en neer naar de wedstrijd gaan: het wedstrijdsecretariaat bij de start is in een tent op het voorplein van het NIOZ, een paar honderd meter oost van de veerhaven. Het secretariaat gaat om 08:30 open. Beneden aan de dijk tegenover het NIOZ (richting startlocatie op de Noorderhaaks) staan twee tenten om je te verkleden, met de grote tent voor de mannen en de kleinere tent voor de vrouwen.

De start en finish liggen 5 km uit elkaar: dus laat NIETS op het startterrein achter want je komt daar later op de dag NIET meer terug.

Afgeven bagage

Voor 3 verzorgingskramen kan je ’s morgens op het wedstrijdsecretariaat privé-spullen afgeven : kraam 3 (17 km), kraam 6 (29,5) en kraam 9 (45,5 km). Markeer je spullen met het kraamnummer en met je eigen startnummer.

De bagage die naar de finish in Den Burg dient te verhuizen, kan je afgeven op het plein van het NIOZ bij de rekken die met de startnummers zijn gemerkt. Gebruik svp het bagage-label dat je gekregen hebt. De organisatie zorgt voor transport van de bagage naar Den Burg en daar wordt het (bewaakt) opgeslagen bij de voetbalclub Texel ’94 (westkant van de finishlocatie). Na je finish mag je daar op vertoon van je startnummer je bagage terug zoeken.

Kilometerpunten

Op alle cruciale punten van de 60 km staan verkeersregelaars of routeposten. Om de 5 km staat een km-aanduiding die aflopend is. Bij het begin van de Hors is het eerste km-bordje dus 55, met andere woorden nog 55 km te gaan.

Bij de laatste 5 km is elke km apart aangegeven. Na de bocht bij het verlaten van de haven van Oudeschild staat km-bordje 5 = nog 5 km te gaan (vlak daarna staat de laatste verzorgingskraam). Zie ook de kaarten, routebeschrijvingen, foto’s en GPS-meetpunten op deze site

De route is gelijk aan die van 2015 en 2017: klik hier in afstanndmeten.nl Hou er rekening mee dat je eigen GPS iets afwijkende afstanden zal laten zien en aan het eind niet op 60 maar op ongeveer 61 km zal uitkomen. Heel nuttig is de fotoserie: klik hier voor de foto’s

Er is 1 afwijking in 2019: vanwege rioleringswerk is de westelijke helft van de Achtertune in Oosterend nog opgebroken. De lopers gaan nu niet via de Kerkstraat maar via de Oranjestraat naar het oostelijke deel van de Achtertune. Vlak voor het gebouw van de Doopsgezinde Kerk staat een bord met een grote pijl om je de Oranjestraat in te sturen.

Tijdregistraties

Bij de start en op drie plekken onderweg (de wisselplaatsen van de estafette) liggen matten van Mylaps voor de registratie van de tussentijden. De mat bij de start komt pas na 700 meter (vanwege het keerpunt van de 120 km west van de veerhaven) en is louter bedoeld voor registratie van het startveld. Loop svp wel over die startmat want ontbrekende registraties kunnen na afloop tot diskwalificatie leiden. Bij het Turfveld in De Dennen na 14,6 km ligt de volgende mat, dan op het fietspad bij de Slufter na 28,1 km, en vervolgens op het parkeerterrein bij Hotel Prins Hendrik na 43,2 km.

De start van de 60 km bij De Zestig van Texel gaat exact op de kloktijd van 10:35 en bij de finishregistratie en uitslag wordt alleen met de bruto tijden gewerkt. De finish sluit om 18:05 en latere finishes worden niet meer in de uitslag opgenomen. Op MyLaps komt online de voorlopige uitslag te staan, die dus in de loop van de middag steeds verder aangroeit. De complete uitslag op chronologische volgorde hoopt de organisatie zondagavond in principe ook al op uitslagen.nl te kunnen laten zetten.

Verzorging

Er zijn verzorgingskramen op de volgende punten:

4,5 km (kraam nr 1 – begin weggetje Horsmeertjes aan de Mokbaai)

12  (nr 2 – op het strand bij Paviljoen Paal 12)

17  (nr 3 – aan het begin van het Paggapaadje terug naar het strand)

22  (nr 4 – boven op slag Paal 21 na het tweede stuk strand)

26  (nr 5 – bij het hutje van SBB aan het eind van de Muyweg)

29,5 (nr 6 – langs het fietspad ter hoogte van de Oorsprongweg)

35 (nr 7 – op het klinkerweggetje voorbij de Robbenjager)

40 (nr 8 – vlak na de Schorren)

45,5 (nr 9 – in het buurtschap Oost)

50 (nr 10 –  bij de dijkopgang naar poldertje Zandkes)

55 (nr 11 – na het verlaten van de haven van Oudeschild).

De kramen zijn voorzien van water, Aquarius Sportdrank (lemon), cola (met weinig prik), stukken banaan en sinaasappel, maar ook ontbijtkoek, mueslirepen, gevulde koeken, zoute crackers, winegums en paaseitjes (extra puur). Ook zijn er sponzen. Bij elke verzorgingspost staat 50 meter verderop een minicontainer met open deksel  waar je drinkbekertjes of schillen kan deponeren. En sponzen svp in de zwarte emmers of anders desnoods in de berm. Gooi niet kilometers na een verzorgingspost je spons of bidon in de natuur maar lever die pas in bij de volgende post. Als er veel troep langs de route wordt achtergelaten, is De Zestig ter ziele want dan krijgt de organisatie over twee jaar geen vergunning meer om door het Nationale Park Duinen van Texel  te mogen lopen.

Op de doorkomstplekken Turfveld (14, km), Slufter (32 km) en Prins Hendrik (42 km) waar een chipmat ligt, staan GEEN verzorgingskramen (vanwege de drukte daar).

Bij de finish staat de 12e kraam en hier kan je ook soep krijgen.

Nogmaals: voor 3 verzorgingskramen kan je ’s morgens op het wedstrijdsecretariaat op het NIOZ privé-spullen afgeven : kraam 3 (17 km), kraam 6 (29,5) en kraam 9 (45,5 km).

Fietsbegeleiding

Bij de kop van de mannen 60 km fietst wedstrijdleider Dick van der Weide en bij de kop van de vrouwen 60 km fietst zijn schoonzoon. (Bij de estafette fietst scheidsrechter Theo Koster).

Meefietsen tijdens de 60 km is populair en nog steeds toegestaan maar vanwege een incident in 2017, waarbij een loper vlak na de start aangereden werd en gewond de strijd al meteen moest staken, is er nu een drie man sterke ‘vliegende fietsbrigade’. Volg als fietser hun aanwijzingen svp op want bij conflicten wordt je loper gediskwalificeerd. Na de start gaan de fietsers NIET gelijk  mee met de lopers maar de fietsers gaan via de stoplichten naar de westkant van de Pontweg.

Punt 2: de fietsers van de 60 km worden niet toegelaten tot de Mokbaai maar worden op de T-kruising met de Mokweg direct rechtsaf naar Den Hoorn gewezen. Geef je loper dus al een bidon mee voordat hij linksaf naar de Mokbaai afslaat. (NB Een uitzondering wordt gemaakt voor de fietsers bij de 120 km lopers). Het is NIET toegestaan om de strandstukken bij je loper mee te fietsen (toppers kunnen dispensatie vragen bij de organisatie).

Let op: de lopers gaan pas bij Paal 13.72 van het strand af en dan via een duin- en bospad naar de chipmat in De Dennen. Zie de foto bij artikel Texelse Courant De fietsers gaan via de Jan Aijeslag de Nattevlakweg op en mogen pas na de chipmat bij Kiosk ’t Turfveld weer hun loper gaan begeleiden.

Zo zijn er nog een aantal punten (bij het Paggapaadje, bij Paal 21, voorbij De Muy naar het Slufterdijkje) waar de fietsers door de ‘vliegende fietsbrigade’ van hun lopers gescheiden worden. Ook in het tweede deel aan de waddenkant is er zo’n scheidingspunt: vlak na de chipmat bij Prins Hendrik gaan de fietsers over de brug en niet door naar de molen. 

Er is 1 lastig punt voor lopers en fietsers aan de waddenkant: bij het nieuwe gemaal Dijkmanshuizen ligt een berg stenen op het buitendijkse fietspad. Ga daar via het gras de dijk op en passeer dat stenenveld via de kruin van de dijk. Zie de foto’s die op facebook De Zestig van Texel worden geplaatst.

Onveranderd: het is niet toegestaan om je loper uit de wind te houden en andere lopers te  hinderen. Bij wangedrag volgt diskwalificatie van de loper.

Het is NIET toegestaan om samen met je loper bij de Stayokay over de finishstreep te komen. Honderd meter vòòr de finish wordt de fietser linksaf de wielerbaan op gestuurd. Ook de loper komt na de finish op de wielerbaan uit, dus daar kan je elkaar omhelzen …

Er is op de website een beschrijving voor de routes van de fietsers (‘Omfietsroute in Word’) en er is een kaart beschikbaar voor de fietsers waarop nog eens duidelijk aangegeven is hoe je die strandstukken kan ‘afsnijden’: klik hier voor afsnijden in afstandmeten.nl. Je kan de GPX bestanden (of desgewenst andere formaten als KML of TCX ) binnenhalen via de menuknop ‘Download’ .

Opvangbusjes

Als het onverhoopt niet meer gaat, probeer dan wel  de volgende verzorgingspost al wandelend te bereiken. De ‘kraamverzorgsters’ kunnen de organisatie bellen om je op te pikken. Ook bij de wisselpunten (met chipmat) bij het Turfveld, de Slufter en Prins Hendrik kan je je afmelden bij de coördinator van de wisselplek en komt er een personenauto langs dat uitvallers naar de finishlocatie kan brengen. Stap bij het Turfveld of de Slufter per ongeluk niet in een grote estafette-bus want dan kan het wat langer duren voordat je bij je bagage in Den Burg bent ;-).

De wedstrijdleiding heeft het recht een deelnemer op medische gronden uit de loop te nemen.

Bezemwagen

Na de laatste estafettestart van 11:35 vertrekt er achter de karavaan ook een bezemwagen  – compleet met bezemfiets voor de stukken waar de bezemwagen niet mag rijden. Die bezemwagen rijdt op een schema van ruim 9 km/uur en probeert om 18:05 bij de sluiting van de finishregistratie in Den Burg te arriveren.

Als je onderweg door de bezemwagen wordt ingehaald, mag je op eigen risico doorlopen maar je moet wel bedenken dat de verkeersregelaars en de verzorgingsposten dan wegvallen, want die worden bedankt door de bezemwagen, en die haalt ook de pijlen weg.

Finishlocatie

Meteen na de finish is er een EHBO-tent, en de marktkramen met o.a. soep.

Via de wielerbaan kan je naar het gebouw van de voetbalvereniging Texel’94 lopen, met de (bewaakte) uitstalling van de bagage, kleedkamers om je te douchen en te verkleden, en een ruimte waar de ultralopers desgewenst door een team van 5 masseurs onder leiding van Sido Overdijk zich kunnen laten masseren.

Prijzenpakket 2019

Het prijzenpakket zal in de Stayokay op het mededelingenbord hangen. Voor de eerste drie zijn er geldprijzen (bij de mannen 60 km voor de eerste 5). Ook bij de 60 km wordt in de overall uitslag geen rekening gehouden met de leeftijdscategorie. De eerste drie die finishen zijn ook de eerste drie op de 60 km. Wel zijn er aparte lopertjes voor de besten in elke leeftijdscategorie bij de 60 km (als ze niet bij de eerste 3 overall zitten) en dat ook voor de vrouwen per 5 jaar: Vsen, V35, V40, V45, V50, V55 en V60 (bij de mannen t/m M70). Bij de 120 km worden geen leeftijdscategorieën onderscheiden.

De eerste sessie van de prijsuitreiking start om 16:30 met de mannen 120 km en de mannen 60 km, later gevolgd door een tweede sessie met de 60 km vrouwen, de estafettes en de 120 km vrouwen.  

Bij mooi weer is de prijsuitreiking buiten op het grasveld voor de Stayokay vlak bij de finish.

Henri Thunnissen schreef een mooi overzicht van de favorieten en de kanshebbers:

Tot ziens op Texel!   

Namens de organisatie van de Zestig van Texel,  Martien Baars (PR)

Foto’s 2017
Menu Categories
Archief
Facebook De Zestig van Texel