60 KM – 120 KM – 4 x 15 KM – Strand – Bos – Duin – Wad – Dijk – Dorp – Berg

Nieuwsbrief 3 maart 2019

Laatste kans: heb je loopvrienden of -vriendinnen die nog twijfelen of ze mee willen doen aan de Zestig van Texel? Spoor ze aan om zich nu in te schrijven want vrijdagavond 8 maart 24:00 gaat de inschrijving op slot en moet men twee jaar wachten (tot tweede Paasdag 5 april 2021). Wie weet treffen ze de 600e inschrijving voor de 60 km en die is gratis (vanavond 3/3 zaten we daar nog 15 inschrijvingen vanaf). De limiet is 7,5 uur en dat is voor iedere modale loper in principe te doen! Een estafetteteam mag er 7 uur over doen als ze van de recreatiestart van 11:05 gebruik maken. De estafette wordt dan wel als 4 x 15 km aangeduid maar de etappes meten in werkelijkheid 14,6 – 13,5 – 15,1 – 16,8 km. In de eerste twee zit strand en de laatste twee zijn geheel verhard. Let op: alleen de teams die om 11:35 starten doen mee in de wedstrijd en komen in aanmerking voor de prijzen. Ook snelle gemengde teams dingen met start 11:35 mee voor het mannenpodium (maar een vrouwen-wedstrijdteam dient echt uit 4 vrouwen te bestaan). Ook voor de teams geldt: kom als het even kan al op vrijdag naar Texel want er is een mooi voorprogramma!  

In dat verband: alle 2-persoonskamers in de Stayokay zijn al lang vergeven maar er zijn nog wel genoeg 4-persoons of 5-persoons kamers. Het speciale arrangement (van september-oktober) staat bovendien weer open:  klik hier   (en negeer de opmerking “dit arrangement is boekbaar t/m 31 oktober 2018”).

Voor hen die elders logies op Texel zoeken: gebruik svp deze VVV-link klik hier

Voorprogramma

Vrijdagavond 5 april is er de vertoning van de film ‘The road to Sparta’. Makers Barney Spender and Roddy Gibson volgden vier lopers, waaronder de Amerikaan Dean Karnazes, tijdens de Spartathlon van 2014. Bekijk de trailer klik hier De documentaire heeft al diverse internationale prijzen gewonnen. Regisseur Barney Spender komt naar Texel om persoonlijk de film in te leiden en na afloop een ‘Q&A’ te doen. De toegang is gratis. De Engelstalige film duurt een uur en heeft helaas geen Nederlandse ondertiteling maar de muziek en de sfeer zijn overheersend getuige de volgende kritieken:

“The heat boils off the screen. The discomfort twists the subjects’ ill-used features. It’s a classy piece.” Donald Clarke, Irish Times

“Enlivening and deeply touching. Combining Greek history, music, and poetry the film extends beyond pure athleticism to culminate in a viewing experience that is both immersive and highly gratifying.” Documentary Drive

“The Road to Sparta makes for highly entertaining and engaging viewing. The music sets the tone and the story lets you in. A beautifully told account of the human will to succeed against all odds.”

Gillies Mackinnon, Film director (Hideous Kinky, A Simple Twist of Fate)

Zaterdag

Zaterdagochtend wordt onder leiding van Hans Koeleman een gezamenlijke loop naar de Hoge Berg ondernomen, van de Stayokay naar de begraafplaats waar het graf van Jan Knippenberg te vinden is. Hans zal daar de rol belichten die ‘Knip’ heeft gespeeld bij het ultralopen en het propageren van deze tak van de loopsport.

Zaterdagmiddag kunnen in de Stayokay de startnummers en de T-shirts worden afgehaald, van 14:00 tot 17:00. Voor de 60 km en de estafette boven in de Thijssezaal en voor de 120 km beneden in het Imme Droszaaltje. In de Thijssezaal en elders in de Stayokay zijn ook gratis flesjes Aquarius Lemon te krijgen: dat is de sportdrank die op de wedstrijddag op de verzorgingskramen wordt uitgeschonken (plus cola en water). Als je het vroegtijdig wilt uitproberen: Aquarius is in veel supermarkten te koop. 

Er zijn in principe 3 eetrondes bij de pasta party in de Stayokay*: om 17:15, om 18:15 en om 19:15. Bij die laatste eetronde kan je naast personen komen te zitten die de 60 km al achter de rug hebben: wandelend ! (Hun finish sluit zaterdagavond 20:30). * Ook lopers die elders slapen kunnen mee-eten (€ 15 pp): reserveer svp  klik hier

Zaterdagavond 6 april treedt het collectief Running Script op (zie hun site ). Schrijvers Bram Bakker, Hans Koeleman en Tim van der Veer lezen voor uit eigen werk. Hans Koeleman schreef twee prachtige boeken: ‘Het blauwe uur’ en ‘Olympiërs’. Tim van der Veer pakt een hoofdstuk uit zijn boek ‘Runner’s High’. Heel toepasselijk presenteert Bram Bakker op Texel zijn gloednieuwe boek ‘Ultra. De marathon voorbij’.  Dit is de tekst op de site van zijn uitgever: “Het lijkt bijna een wet bij hardlopers: hoe ouder, hoe verder. Zou dat zijn omdat ze trager en bedachtzamer worden? En hun leven minder hectisch en meer gelijkmatig verloopt, net als de lange afstanden? Na boeken over de halve en de hele marathon verkende Bram Bakker (inmiddels 55) ook de afstanden achter de marathon. In Zuid-Afrika is dat heel normaal. Daar liep hij meerdere keren de Two Oceans Marathon (56 km) en de Comrades (89 km), die vergelijkbaar is met onze Elfstedentocht. In aanloop naar en onderweg tijdens de Comrades van 2018 beschouwt Bram als hardloper en psychiater de ultraloper.”

(Bron: https://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/ultra/)

Het programma in de Thijsse-Wolkerszaal van de Stayokay Texel duurt van 20:00 tot 21:15. De toegang is gratis.

NB Van de schrijvers gaan Bram en Tim de volgende dag op de 60 km van start. Ze hebben zich voorgenomen in ieder geval van de eerste helft te gaan genieten en als de omstandigheden en de benen mee zitten, misschien ook de tweede helft te gaan volbrengen. Voor Bram is het de laatste duurtraining voor zijn Two Oceans Marathon op paaszaterdag en voor Tim is het een voorbereiding op de Zugspitz Ultratrail in juni. Hans Koeleman heeft, als begeleider van Mikel Knippenberg, al in 2015 de Zestig van Texel op zijn ultra-lijst bijgeschreven.

Indien daar voldoende belangstelling voor bestaat, is er nog een ‘nachtvoorstelling’ van de film ‘The road to Sparta’.  Van 22:30 tot 23:30 ?

Wedstrijddag

Een paar bijzonderheden over 7 april. Voor de 120-lopers in de Stayokay is er een vroeg ontbijtbuffet  om 03:00. Ook 120-lopers die elders slapen kunnen aan dat ontbijt meedoen  (€ 8,50 pp): klik hier om te boeken

De 60 km lopers en de estafettelopers die in de Stayokay of elders op Texel slapen (en dan met hun vervoermiddel naar de Stayokay komen), kunnen met een pendelbus van de organisatie naar de startlocatie op ’t Horntje bij de veerhaven. Vertrektijden worden nog nader bekend gemaakt en er zal iemand van de organisatie in de Stayokay zijn om de lopers te wijzen op de plek waar de bussen vertrekken. Bij de veerhaven staat de tent voor het afhalen van de startnummers (vooral voor hen die in 1 dag op en neer naar de wedstrijd komen) op het voorplein van het NIOZ. Daar op het plein kan men ook de bagage afgeven die naar de finishlocatie in Den Burg wordt vervoerd (en wordt bewaakt). Helaas is net als in 2017 het NIOZ zelf niet open voor de lopers maar er staan beneden richting start op de Noorderhaaks wel een paar tenten waar men zich kan verkleden. Bij slecht weer staan de bussen voor de estafette vroegtijdig op ’t Horntje zodat de ultralopers daarin kunnen schuilen tot hun start om 10:35.  

FILM

Op de wedstrijddag is het filmteam van Han Savelkoel weer actief (zie hun site). In 2017 maakten ze een leuke compilatie: zie de film

En qua fotografie is in ieder geval Bjorn Paree weer aanwezig om zoveel mogelijk leuke loopportretten te schieten. Bjorn heeft een speciale relatie met Texel, lees zijn tearjerker “De Zestig van Texel: Een droom die werkelijkheid werd!” klik hier

Veel bijzonderheden zijn te vinden op www.dezestigvantexel.nl , o.a. over de route, de afstanden en de wisselplekken (met chipmat maar zonder verzorgingskraam) en de plekken van de verzorgingskramen. Eind maart of begin april komt er nog een laatste nieuwsbrief met allerlei praktische details, zoals bijvoorbeeld de bagage-afhandeling – verschillend voor de 120 en de 60 km, terwijl de estafetteteams worden geacht zelf hun bagage te beheren.

Kijk ook eens op  facebook pagina van De zestig (ook te vinden op de welkomstpagina van www.dezestigvantexel.nl) Daar wordt regelmatig het ‘kleine’ Zestig-nieuws naar voren gehaald, inclusief feitjes en plaatjes uit het verleden.

Schroom niet om ons te benaderen voor specifieke vragen (maar niet altijd heb je binnen 1 dag een antwoord 😉

Martien Baars

 

Summary. The entry procedure will close after March 8. The hostel Stayokay is not only the finish location (and the start location for the 120K) but also the centre of all activities during 5-7 April. The program on Friday evening 5 April is very interesting: the prize-winning movie ‘The road to Sparta’ will be shown, in presence of the director Barney Spencer. It is a poetic documentary on the Spartathlon of 2014: click here . Saturday afternoon 6 April you may collect your start number and T-shirt. Saturday evening there is a Running Script show by The Runners Literary Society (but the show is in Dutch, unfortunately). Bram Bakker will present his new book ‘Ultra’.

End of March or the beginning of April there will be a final newsletter with many practical details. Any questions yet? Please contact  

 

Foto’s 2017
Menu Categories
Archief
Facebook De Zestig van Texel