De Zestig van Texel

60 KM – 120 KM – 4 x 15 KM – Strand – Bos – Duin – Wad – Dijk – Dorp – Berg

Inschrijven voor De Zestig van Texel 28 maart 2021

Entry links Around Texel 60K/120K

Voor Nederlanders en Vlamingen:  klik hier  

Non-Dutch speaking runners: click here

Voor de estafette (relay):  klik hier

 

Summary. The Around Texel race is on Sunday March 28 and comprises 120 K, 60 K and 4 x 15K relay.

The entry fee fort he 60 K amounts to € 65 (shirt inclusive) and for the 120 K to € 80 (shirt inclusive).

Teams have to pay € 125 (including 4 shirts). There is free transport for teams by bus in between the stages. New for Around Texel: finishers will get a medal !

For a wide range of accommodations (hotels, bungalows, B&B, campsites), please search in the website of the local tourist office.  click here

 

Het programma voor zondag 28 maart 2021 bestaat uit:

  • 120 km – start  4:35 uur op de wielerbaan in Den Burg 120 km heeft speciale toelatingseisen
  • 60 km – start 10:35 uur bij de veerhaven
  • 4 x 15 km estafette – met starts om 10:35 uur, 11:05 uur en 11:35 uur bij de veerhaven.

Voor alle onderdelen sluit de finish bij de Stayokay in Den Burg om 18:05. De looplimiet voor de 60 km is dus 7,5 uur en voor de 120 km 13,5 uur. Lopers die na 18:05 over de finish komen, worden niet meer in de uitslag opgenomen. In 2019 stonden er 40 lopers (m/v) aan de start van de 120 km en een kleine 500 (m/v) aan de start van de 60 km.

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld voor deelnemers aan de 60 km bedraagt € 65 (inclusief shirt) en voor de 120 km € 80 (inclusief shirt). Teams betalen € 125 (inclusief 4 shirts, en inclusief busvervoer door de organisatie). Nieuw ultra-finishers binnen de tijd krijgen een medaille!

Verblijf

De Stayokay vlak naast de finishlocatie in Den Burg is weer het centrum van het evenement. Op vrijdag- en zaterdagavond zal er een programma in de Thijsse-Wolkers Zaal zijn (film, lezingen). Op zaterdagmiddag kan men daar het startnummer en shirt afhalen. Voor lopers die in 1 dag op en neer naar Texel komen, ligt het startnummer ’s morgens klaar op het startterrein bij de veerhaven.

De Stayokay heeft weer een arrangement voor 2 nachten (met mogelijkheid voor het bijboeken naar maandag 29 maart) samengesteld. Na 1 december bestaat de mogelijkheid om voor 1 nacht te boeken mits er nog lege bedden zijn in de hostel-kamers.  Dit is de link naar het arrangement.   

Wil je wat anders dan de Stayokay: via deze link Logies voor De Zestig via de VVV vind je een groot aantal mogelijkheden voor logies.   

Corona maatregelen

Eind november hakt de organisatie de knoop door of we de wedstrijd afgelasten als de berichten over de invoering van de corona-vaccins onverhoopt niet goed zijn. De inschrijvers krijgen dan restitutie minus 5 euro als dekking voor de reeds gemaakte kosten. Bij afmeldingen voor 1 februari 2021 wordt 50% van het inschrijfgeld geretourneerd. Daarna volgt geen restitutie meer.

De 120 van Texel, leeftijdsrecords en allertijdenlijsten

De 120 van Texel, leeftijdsrecords en allertijdenlijsten

Op donderdag 17 september 12:00 opent de inschrijving voor De Zestig van Texel 2021. Via inschrijven.nl kan men zich dan inschrijven voor de estafette 4 x 15 km of voor de solo-afstanden 60 km en 120 km. Men moet zich kwalificeren om tot dit roemruchte onderdeel van De Zestig van Texel toegelaten te worden.

In de afgelopen jaren dient men aan één van de volgende criteria voldaan te hebben in een officiële wedstrijd: een 100 km binnen de 9:30 uur; een 12-uur met 120 km of meer; een 24-uur met 200 km of meer; een finish op de Spartathlon; een finish binnen de tijdslimiet op De 120 van Texel van 2015, 2017 of 2019 of op de hele Jan Knippenberg Memorial van 2014 of 2016; of een finish in de Elfsteden Ultraloop 2018.

Daarnaast zijn er wildcards beschikbaar voor 120 km-liefhebbers die formeel niet aan één van de toelatingseisen hebben voldaan. Onderbouwde wildcard-verzoeken kunnen gericht worden aan

Vanwege het geringe aantal wedstrijden in de huidige corona-tijd, zal Henri Thunnissen een ruimhartig wildcard-beleid voeren. Lopers van de 120 km dienen er rekening me te houden dat er in de eerste ronde maar een beperkt aantal verzorgingsposten is en ze worden aangeraden zelf een fietsbegeleider mee te nemen. 

Hieronder staat de link van de bijgewerkte recordlijsten van de 120 km. In de editie van 2019 verpulverde Irene Kinnegim het parcoursrecord en ook Leonie Ton bleef onder die toptijd uit 2015 van Léonie van den Haak. Die drie vrouwen voeren dus de allertijdenlijst aan.

Bij de mannen waren er geen verbeteringen van leeftijdsrecords en ook bovenin de allertijdenlijst zijn er geen veranderingen. Heel goed was de prestatie van de nummer 2 van 2019, Leo Smets, want zijn 10.13.36 op 54-jarige leeftijd is te vergelijken met 8.50.46 als voor de leeftijd gecorrigeerd wordt (zie Ultra Marathon Statistics)  

De 9.30.39 van Jan-Albert Lantink in 2013 (toen JAL ook 54 was) staat omgerekend voor 8.13.37. De grootste aanvullingen op de allertijdenlijst komen van de oudere lopers in de M55 en M60 klassen, met nieuwe namen als Sjirk Overal, Sjaak Bus, Ron Hofte en Albert Heikens.. Peter Palmans is nu met zijn 11.58.16 de runnerup in de M55, achter zijn landgenoot Pat Leijsen (11.25.00 in 2013).

Opmerkelijk is het zestal prestaties dat John Bouwens sinds 2009 neergezet heeft: 12.10.40 – 12.30.35 – 12.00.49 – 12.15.49 – 12.35.45 – 12.43.24. Komt er in 2021 de eerste prestatie op de 120 km in de M65 klasse bij?

klik hier  voor de De 120 van Texel, leeftijdsrecords en allertijdenlijsten  

 

Lopen op Texel voor een koopje

Texel is dit jaar ongekend populair onder Nederlandse vakantiegangers die er voor kiezen om deze keer in eigen land te blijven. Door de omboekingen van dit voorjaar en de recente versoepelingen in de corona-maatregelen zijn veel accommodaties al voor maanden volgeboekt.

Wat betreft wedstrijdjes hebben de hardlopers onder de zomergasten vooralsnog pech: de wekelijkse loopjes op het strand en in duin en bos blijven afgelast. En ook de vermaarde Texel Halve Marathon met start vanaf de veerboot gaat eind september niet door. Toch hoef je als hardloper niet thuis te blijven: Texel heeft de beste bootverbinding van de Waddeneilanden en het is heel eenvoudig om een dag op Texel te komen lopen.

Atletiekvereniging Texel heeft een tiental routes op afstandmeten.nl ingevoerd om de ‘overkantse’ hardloper bij een eendaags bezoek te voorzien van een mooie trainingsronde op het eiland. De lengtes variëren van 8 tot 60 km en de routes gaan door of langs prachtige natuurgebieden. Texel is groot en op de beschreven routes ben je op veel plaatsen bijna helemaal alleen. Echt voor de liefhebber van landschapslopen of trails, die het wedstrijdelement niet belangrijk vindt en zich graag laat inspireren door een nieuwe omgeving. De routes zijn dan ook voor enkelingen of duo’s of trio’s bedoeld. Het is handig om een begeleider op de fiets te hebben, die proviand en bagage kan vervoeren. Vanwege het ontbreken van voorzieningen, is het namelijk ook een vrij spartaanse onderneming. Op de meeste routes kom je niet langs benzinepompen of winkels en er zijn natuurlijk geen verzorgingsposten en geen kleedkamers met douches.

Alle routes beginnen op de veerhaven van Texel en de helft eindigt daar ook, de andere helft eindigt in Den Burg waar men de bus kan nemen terug naar de boot. Na invoer van de gps-coördinaten van een route in het hardloophorloge, is verdwalen uitgesloten. Bekende lopen als de 21,1 km en de 10 km van de Texel Halve Marathon zitten bij de routes, maar ook nieuwe routes met namen als De Acht, De Negen, De Elf, De Dertien, De Zestien en De Dertig van Texel. De boot uit Den Helder gaat elk uur (om half) en kost voor voetgangers maar € 2,50 retour. Zie routes en verdere aanwijzingen en adviezen hier onder dit artikel. Als lekkermakertje hier een fotoserie van De Zestien van Texel, als visuele ondersteuning van een aantal cruciale punten op deze prachtige route. Ook na de corona-tijd blijven de routes onveranderd bruikbaar, ook voor wandelaars. We verbazen ons bij Atletiekvereniging Texel altijd over het aantal lopers dat nog nooit op Texel is geweest.  Wie weet prikkelen deze routes om een keer te komen kijken?

 Trainen vanaf de veerhaven Texel: gps-routes van 8 tot 60 kilometer

Voor elke hardloper die behoefte heeft aan een nieuwe trainingsronde: kom naar Den Helder en neem (lopend) de boot naar Texel! Een voetgangerskaartje (altijd retour) kost maar € 2,50. De eerste boot uit Den Helder vertrekt al om 06:30 en de laatste boot terug naar Den Helder gaat om 21:00 (zie hieronder voor de dienstregeling).

 In dit overzicht worden een aantal gps-routes gepresenteerd die beginnen op de veerhaven op de zuidpunt van Texel en langs heel mooie plekken op het grootste Waddeneiland voeren. Kies een dag met een goede weersverwachting (weinig wind en regen) en zorg voor voldoende eigen drinken en eten. De routes komen niet langs supermarkten of benzinestations dus je bent op jezelf of een meefietsende partner aangewezen. De twee kortste routes hebben geen strand in het parcours maar bij de andere routes moet een eventuele meefietser zich goed oriënteren hoe die de stukken strand kan afsnijden/omrijden. Een viertal routes eindigen niet bij de veerhaven maar in Den Burg. Met de bus kan je dan terug naar de veerhaven, zie onderaan voor details.

Buiten het broedseizoen (1 maart – 1 augustus) kunnen sommige routes aangepast en ingekort worden. En de routes zijn natuurlijk ook door wandelaars te gebruiken!   

Routes vanaf de veerhaven terug naar de veerhaven (8 km, 9 km, 11 km, 13 km, 16 km, 30 km).

Zowel met de klok mee als tegen de klok in te lopen.

De Negen van Texel: krap 9 km, vanaf de veerhaven een rondje tegen de klok terug naar de veerhaven. Bij stevige westenwind kan je de route het best omgekeerd met de klok mee lopen.   Klik hier voor de Negen van Texel

Buiten het broedseizoen kan de route nog mooier want dan kan je over de oude dijk van de Grie: Klik hier voor De Acht van Texel

De Dertien van Texel: rond de Mokbaai plus een klein rondje Hors  Klik hier voor deze route

De Zestien van Texel: ongeveer16 km

Deze route heeft van alles in zich, polder, bosrand, duin, strand, Hors en Mokbaai: Klik hier voor De Zestien

De route kan natuurlijk ook met de klok mee worden gelopen. Van deze aanrader is een fotoserie op facebook DeZestigvanTexel verschenen, met beelden van cruciale punten om de oriëntatie op de route te vergemakkelijken.

Buiten het broedseizoen kan de route een stuk ingekort worden en het strand en de Hors afgesneden worden.

Klik hier voor De Elf van Texel

De Dertig van Texel: ruim 30 km.  Klik hier voor deze route

Men kan ook na 20 km stoppen In Den Burg en dan de bus nemen naar de veerhaven.

Routes vanaf de veerhaven eindigend in Den Burg (10 km, 21,1 km, 60 km)

De Tien van Texel: 10 km punt tot punt, onderdeel van de Texel Halve Marathon. Geheel verhard. Klik hier voor deze route

Texel Halve Marathon: 21,1 km punt tot punt. De hoofdafstand van de Texel Halve Marathon, met een stuk strand van paal 15 naar paal 16,5.  Klik hier voor de 21.1 km

De Zestig van Texel: het punt tot punt parcours van de tweejaarlijkse ultra- en estafetteloop.

Klik hier voor de Zestig en hier met verzorgingsposten tijdens de wedstrijd

Een alternatieve 10 km is De Tien van Texel Oost: de eerste 10 km van De Dertig van Texel tegen de klok: Klik hier voor het alternatief

Parkeren in Den Helder. Als je met de auto naar Den Helder komt, kan men parkeren achter het gebouw van de veerdienst. Als het daar vol is kan je parkeren op Willemsoord: zie

De dienstregeling van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) bestaat in principe uit een boot elk uur (op het halve uur). Zie TESO.NL ’s Morgens gaan de boten dan om 06:30, 07:30, 08:30, 09:30, 10:30 en 11:30. Op zondagochtend gaat de eerste boot pas om 07:30 en ’s winters pas om 08:30.

De boten van Texel naar Den Helder gaan op het hele uur. Dus ’s middags en ’s avonds gaan er boten om 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 en 21:00 terug naar Den Helder.

Reserveren is niet mogelijk (en niet nodig). Corona-maatregelen op de boot: mondkapje is voor de voetgangers en fietsers verplicht. Een fietskaartje kost € 2,50 (bovenop de € 2,50 van het personenkaartje).

De busverbinding Den Burg – veerhaven wordt door Connexxion uitgevoerd en vertrekt vanaf de Elemert in Den Burg op het halve uur voor de boot op het hele uur. Koop van tevoren een e-ticket (€ 3) of betaal met de OV-chipkaart. Onder de naam ‘Texelhopper’ rijden er ook kleinere Connexxion bussen over het hele eiland die men een half uur van te voren dient te reserveren.

 

De Dertig van Texel zaterdag 4 april  afgelast!

Een paar vragen aan Martien Baars, bedenker van de Dertig van Texel.

“Nou, het idee komt eigenlijk van de Holland Ultra Tour waarbij drie Amsterdamse ultralopers – waaronder 6-voudig Spartathlon-bedwingster Wilma Dierx – vorig jaar zomer voor twintig lopers (uit 10 landen) 14 etappes van in totaal 900 km door een groot deel van Nederland organiseerden. Op 31 juli hadden ze een etappe van 60 km vanuit Van Ewijcksluis gepland waarvan 30 km op Texel. De HUT vond plaats tijdens de hittegolf en net op de dag van de Texel-etappe was de weersomslag, met veel wind, onweer en regen.”

Dus toen dacht jij, er moet een herhaling met wat beter weer komen?  

“Het is zo’n mooie simpele opzet, de loper gaat naar Den Helder, koopt een bootretourtje van € 2,50, loopt zijn of haar 30 km en neemt de boot weer terug. En dan heb je in 1 mooie tocht heel veel ‘oud Texel’ gezien. Plus natuurlijk de nieuwe Prins Hendrik Zanddijk op de terugweg. Als men de route op afstandmeten.nl in een gps-apparaat of -horloge laadt, kan iedereen die Dertig op eigen gelegenheid als trainingsroute gebruiken.”

Maar op 4 april is er toch een groepstraining?

“Ja, want de gezelligheid van zo’n duurtraining is voor velen belangrijk. Dat merk ik bij de verkenningen van De Zestig van Texel, de Testlopen over 28 en 32 km. En met een paar Texelse gidslopers erbij, is de kans op verkeerd lopen een stuk minder. Eventuele bagage en eigen verzorging kan men aan de organisatie afgeven. Net als die Testlopen is ook de Dertig van Texel op de kalender gezet (hardlopen.nl ) ”

In de aankondiging is te vinden dat er ook 20 en 10 km gelopen kan worden?

“De route gaat na 20 km ook langs het clubgebouw van Atletiekvereniging Texel. Daar kan men even pauzeren of dus zelfs stoppen en douchen en de bus terug naar de boot nemen. Als er voldoende belangstelling is, kan men vanaf de boot ook de 10 km tegen de klok in naar het clubgebouw lopen. Deze eerste keer hopen we op zo’n 25 lopers voor de 30 km.”

Gaat De Dertig van Texel vaker op de kalender komen?

Maar eens in de twee jaar als het aan mij ligt, in de tussenjaren van De Zestig van Texel. Met ongeveer hetzelfde datumcriterium, het eerste weekend van april. Het blijft een training, het is niet de bedoeling dat het tot een wedstrijd uitgroeit. Want we hebben over een soortgelijk parcours al de Texel Halve Marathon. Die THM en De Zestig van Texel zijn behoorlijk prijzig voor de deelnemers, temeer omdat velen er overnachtingen op het eiland aan vast knopen. Dat mag bij De Dertig van Texel natuurlijk ook, maar de opzet is dat men in 1 dag op en neer kan naar een heel mooi trainingsparcours. En net als bij de verkenningslopen 28 en 32 km wordt er geen inschrijfgeld gevraagd.”

 

 

Nieuwe datum en nieuwe commissie De Zestig van Texel

De Zestig van Texel koos twee jaar geleden voor de eerste zondag van april, van het oneven jaar, als nieuw datumcriterium.

De 15e editie was op zondag 7 april 2019, twee weken voor de Pasen. De afwezigheid van de paasdrukte was en welkome bijkomstigheid. Om 2021 de Pasen te mijden, is besloten om evenement een week eerder te organiseren. De 16e editie staat nu gepland voor zondag 28 maart 2021.

 

De Wandelronde Texel 60 km vindt plaats op zaterdag 27 maart 2021. Die wordt georganiseerd door de plaatselijke wandelvereniging Het Gouden Boltje en gaat over hetzelfde parcours als de Zestig.

De Zestig-hardloopcommissie valt onder Atletiekvereniging Texel en is verjongd. Jan Jacob Rab is als nieuwe voorzitter de opvolger van Gert Pansier. Het secretariaat is van Mirjam Arkenbout naar Ellen Berger overgegaan en het penningmeesterschap van Piet Bakelaar naar Arco Garritsen. 

Nieuw bij De Zestig zijn ook Angela van Kolthoorn en Jan Nico van der Ploeg. Die laatste wordt de nieuwe wedstrijdleider en hij wordt via een officiële cursus opgeleid door zijn voorganger Dick van der Weide. In de kerncommissie zitten verder Simon Lap (estafette) en Martien Baars (PR).

Door corona  is de De Dertig van Texel, een trainingstocht die dit jaar op zaterdag 4 april zou worden gehouden afgelast. Zie hardlopen.nl en afstandmeten.nl voor de afgelaste routes

De verkenningstochten van het parcours van De Zestig staan nog wel op de kalender. We wachten de corona maatregelen af. En te zijner tijd blijkt wel of er getraind kan worden. De data zijn: zondag 22 november 2020 de Testloop 28 km en op zondag 21 februari 2021 de Testloop 32 km.

Foto’s 2017

Facebook De Zestig van Texel